c. Senet ile tescilin ilişkisi
c. Senet ile tescilin ilişkisi
Madde 922 - İpotekli borç senedi veya irat senedi metninde yazılı olanlar tapu kütüğündeki tescile uymazsa veya tapu kütüğünde tescil yoksa, kütük esas alınır.
Bununla birlikte senedi iyiniyetle edinen kimse, tapu kütüğüne ilişkin hükümler uyarınca tazminat isteyebilir.
I-) Türk Kanunu Medenîsi:
c) Senedin tescil ile münasebeti
Madde 836
Metinleri sicil kaydına mutabık olmayan veya sicil kaydı bulunmayan ipotekli borç senedi ile irat senetleri hakkında, tapu sicil kaydına itibar olunur. Bu senetleri hüsnü niyetle iktisap etmiş olan kimse tapu sicilli hakkında muayyen hükümler dairesinde düçar olduğu zararın tazminini isteyebilir.
II-) Madde Gerekçesi:
Yürürlükteki Kanunun 836 ncı maddesini karşılamaktadır.
Madde, ipotekli borç ve irat senetlerinin metinleri ile tapu sicil kayıtlarının birbirinden farklı olması durumunda nasıl işlem yapılacağını düzenlemektedir. Buna göre böyle bir durumda tapu kütüğü kayıtları (Grundbuch) tercih olunacaktır. Ancak iyiniyetle bu senetlere dayanan kişilerin tazminat hakları saklı tutulmuştur.
III-) Kaynak İsviçre Medenî Kanunu:
1-) ZGB:
c. Verhältnis des Titels zum Eintrag
Art. 867
1 Ist der Wortlaut eines Schuldbriefes oder einer Gült nicht dem Eintrag entsprechend oder ein Eintrag nicht vorhanden, so ist das Grundbuch massgebend.
2 Der gutgläubige Erwerber des Titels hat jedoch nach den Vorschriften über das Grundbuch Anspruch auf Schadenersatz.
2-) CCS:
c. Rapport entre le titre et l’inscription
Art. 867
1 Le registre foncier fait foi, lorsque la teneur de la cédule hypothécaire ou de la lettre de rente n’est pas conforme à l’inscription, ou lorsqu’il n’existe pas d’inscription.
2 L’acquéreur de bonne foi du titre a droit, selon les règles établies pour le registre foncier, à la réparation du dommage qu’il a subi.
Not: İsviçre Medenî Kanunu’nun 867. maddesi 11.12.2009 tarihli Federal Kanun ile 01.01.2012 itibariyle yürürlükten kaldırılmıştır.