b. Olağan yönetim işleri
b. Olağan yönetim işleri
Madde 690 - Paydaşlardan her biri olağan yönetim işlerini yapmaya, özellikle küçük onarımları yaptırmaya ve tarımsal işleri yürütmeye yetkilidir.
Zorunlu ve ivedi işlerin yapılmasına ilişkin kanun hükümleri saklı kalmak kaydıyla, paydaşların çoğunlukla alacağı kararla olağan yönetim işlerinde yetkiyle ilgili farklı düzenleme getirilebilir.
I-) Yargı Kararları:
1-) YİBK, T: 27.11.1946, E: 1943/28, K:1946/15:
“… Yukarıda yazılı düşünce ve sebeplerden dolayı müşterek mülkte pay sahibi olan müteaddit şahıslardan birinin kendi payı hakkında gerek yabancı ve gerek paydaşlarından birisiyle yapacağı kira bağıtının taraflar arasında bir bağlantı vücuda getiremiyeceğine ancak, iki kişi arasında müşterek olan bir şeyin paydaşlarından birinin kendi payını diğerine kiralaması halinde bu kira bağıtının iki taraf arasında muteber bir bağlantı vücuda getireceğine … karar verildi.” (RG. 21.04.1947; S: 6588).
II-) Türk Kanunu Medenîsi:
2- İdari tasarruflar
Madde 624
Hilâfına mukavele olmadıkça, hissedarlar müşterek mülklerini biliştirak idare ederler.
Ekseriyet hilâfına karar vermedikçe hissedarlardan her biri, ufak tefek tamirat ile ziraat işleri gibi alelâde idarî tasarrufları icraya ehildir.
Ziraat usulünün değiştirilmesi, büyük tamirat icrası gibi daha ziyade mühim olan idari tasarruflar, müşterek mülkün yarısından fazlasına malik olan ve adet itibariyle de ekseriyeti teşkil eden hissedarların reyleri içtima etmedikçe yapılamaz.
Not: Türk Medenî Kanunu’nun. 690. maddesinin 1. fıkrası, Türk Kanunu Medenîsi’nin 624. maddesinin 2. fıkrasına tekabül etmektedir.
III-) Madde Gerekçesi:
Yürürlükteki Kanunun 624 üncü maddesini karşılamaktadır.
Madde İsviçre Medenî Kanununun 647 nci maddesi göz önünde tutulmak suretiyle kaleme alınmıştır. Yürürlükteki maddede yer alan “ekseriyet hilafına karar vermedikçe” ifadesi madde metnine alınmamıştır.
Not: Gerekçede her ne kadar Türk Medenî Kanunu m. 690’ın kaynak kanunun 647. maddesi göz önünde tutulmak suretiyle kaleme alındığı ifade edilmişse de Türk Medenî Kanunu m. 690 aslında İsviçre Medenî Kanunu m. 647a’ya paraleldir.
IV-) Kaynak İsviçre Medenî Kanunu:
1-) ZGB:
3. Gewöhnliche Verwaltungshandlungen
Art. 647a
1 Zu den gewöhnlichen Verwaltungshandlungen ist jeder Miteigentümer befugt, insbesondere zur Vornahme von Ausbesserungen, Anbau- und Erntearbeiten, zur kurzfristigen Verwahrung und Aufsicht sowie zum Abschluss der dazu dienenden Verträge und zur Ausübung der Befugnisse, die sich aus ihnen und aus den Miet-, Pacht- und Werkverträgen ergeben, einschliesslich der Bezahlung und Entgegennahme von Geldbeträgen für die Gesamtheit.
2 Mit Zustimmung der Mehrheit aller Miteigentümer kann die Zuständigkeit zu diesen Verwaltungshandlungen unter Vorbehalt der Bestimmungen des Gesetzes über die notwendigen und dringlichen Massnahmen anders geregelt werden.
2-) CCS:
3. Actes d’administration courante
Art. 647a
1 Chaque copropriétaire a qualité pour faire les actes d’administration courante, tels que réparations d’entretien, travaux de culture et de récolte, garde et surveillance de courte durée, de même que pour conclure des contrats à cet effet et exercer les attributions découlant de ces contrats, de baux à loyer et à ferme ou de contrats d’entreprises, y compris le pouvoir de payer et d’encaisser des sommes d’argent pour l’ensemble des copropriétaires.
2 Par une décision prise à la majorité de tous les copropriétaires, la compétence de faire les actes d’administration courante peut être réglée autrement, sous réserve des dispositions de la loi relatives aux mesures nécessaires et urgentes.